Marti, 13

miercuri, 14 mai 2008



Multi dintre cei care nu sunt nevoiti sa se duca la munca sau la scoala astazi, au preferat sa stea in casa. Motivul? Evident: MARTI-13!
Desi statisticile ne arata ca cele mai multe accidente se petrec in casa, oamenii prefera sa fie consecventi si sa nu isi strice obiceiul. Dar de unde vine pana la urma superstitia asta? De la ce a plecat frica asta de marti, atunci cand acesta cade in zi de 13? Se pare ca sunt teorii diferite: unele despre numarul 13, altele despre marti-3 ceasuri rele.

Sa incepem cu numarul 13:
Totul a plecat de la semnificatia cartilor de Tarot. A 13-a carte din pachet este denumita MOARTEA XIII si are desenat un schelet calare, imbracat in armura si tinand un steag negru. Acesta calca peste cadavre ale oamenilor din diverse domenii (preoti, comercianti, etc) si simbolizeaza puterea mortii care nu tine cont de rangul oamenilor sau de alti factori, precum rasa, religie si altele. Totusi cartea nu semnifica musai un deces, un eveniment tragic sau altceva de aceeasi natura. Ci doar aduce ghinion, prin natura simbolului de pe carte.


Ulterior s-au mai "dezvoltat" cateva teorii cu privire la aceasta zi:
In mitologia scandinava, superstitia isi are originea in zei. In cadrul unei sarbatori la care s-au adunat 12 zei, a venit si Loke - al 13-lea. Acesta l-a ucis, dupa ce au mancat, pe cel mai iubit dintre zei: Balder.
La Cina cea de taina au fost asezati la masa cei 12 apostoli si cu Iisus 13. Imediat dupa aceasta, Mantuitorul a fost crucificat.
Exista tari in care pentru denumirea strazilor, blocurilor, apartamentelor, etc. nu se foloseste cifra 13 ci 12 bis.
De asemeni, in multe tari se crede ca daca in componenta numelui ai 13 litere, atunci categoric vei fi urmarit de ghinion toata viata.

Continuand cu superstitiile legate de marti-3 ceasuri rele, aflati ca totul a pornit de la astrologie. Ziua astrologica nu se calculeaza ca avand 24 de ore a cate 60 de minute ora. Este ceva mai complex insa ceea ce trebuie sa stim este ca fiecare ora astrologica este guvernata de cate o planeta. Numele zilei de marti vine de la planeta Marte(ceea ce nu reprezinta o noutate). Prin urmare, ziua de marti are 3 ore guvernate de aceasta planeta, despre care se stie ca nu are caracteristici pozitive, ci dimpotriva: aduce neintelegeri, cauzeaza conflicte, esecuri, etc. (de la zeul Marte-zeul Razboiului). Iata ca am aflat si semnificatia celor 3 ceasuri rele de marti.
In concluzie, alaturand ziua de marti (cu ale sale 3 ceasuri rele) numarului 13, obtinem reteta perfecta pentru o zi total nefasta-pentru superstiosi.

Eu unul am avut o zi superba: zi insorita, am fost la facultate, prin oras, m-am plimbat, am si castigat ceva...a fost o zi chiar ok. Dar stiti ce am facut azi-dimineata cand m-am trezit si am realizat ca este marti-13? ABSOLUT NIMIC! Nu m-am gandit o clipa ca astazi trebuie sa am ghinion. Cred ca totul tine de autosugestie. Daca ies din casa intr-o zi de luni-10(ale lunii) si ma gandesc ca ar trebui sa stau acasa pentru ca o sa am o zi proasta si nu imi va reusi nimic, atunci categoric asa va fi!

Asa ca...vorba pretenului asta al meu(vorba pe care v-am mai zis-o recent): GANDITI POZITIV!!!

Viteza ucide...

Labels:

5 comentarii:

  1. Anonim says:

    Fiecare crede ce vrea, daca banalul numarul 13, care se afla dupa 12 si inaintea lui 14, le strica ziua....:)))))atunci le-o strica b-) . V

  2. Anonim says:

    numar* V.

  3. Iuli says:

    iar tu esti...????

  4. Anonim says:

    iar te iei de oameni, lasa-l domnule in pace. zi merci ca ti-a scris ceva pe blog..vad ca pe mine te-ai enervat si mi-ai sters posturile...nu-i nimic..facem altele :))) te pup dulce. prietenul tau anonim

  5. Iuli says:

    nu m-am enervat... dar serios ca nu imi place sa raspund oamenilor care nu se semneaza.
    si in plus, mi se pare corect ca atata timp cat blogul asta poarta o semnatura(deci stiti cui va adresati) sa va semnati si voi, la randul vostru, pentru ca eu sa stiu cine mi se adreseaza. nu?
    ca in rest...n-am treaba...
    a! si...prietene anonim...vezi ca daca tu nu te semnezi...si mai e unul care procedeaza la fel, atunci ma pot gandi ca sunteti unul si acelasi individ. nu e mai corect ca fiecare sa aiba o marca proprie? sa va diferentiati?...:-??